یک دادگاه استیناف در ایالات متحده حکمی را صادر کرد که تلاشهای رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی برای دریافت بودجهٔ مصوب کنگره به منظور ادامهٔ فعالیتهای خود در هفتههای آینده را تقویت میکند و رای هیئت تجدیدنظر اولیه، متشکل از سه قاضی همان دادگاه، را رد کرد.
حکم جدید که روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت توسط هیئتی متشکل از ۱۱ قاضی دادگاه استیناف ایالات متحده برای منطقهٔ کلمبیا صادر شد، تصمیم هیئت تجدیدنظر اولیه مبنی بر تعلیق حکم دادگاه بدوی علیه سازمان رسانههای جهانی ایالات متحده (یواسایجیام) را باطل کرد.
رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی از یواسایجیام به دلیل مسدود کردن بودجهٔ خود برای نیمهٔ دوم سال مالی جاری، از ماه آوریل تا سپتامبر، شکایت کرده است.
رویس لمبرث، قاضی منطقهای ایالات متحده، روز ۲۹ آوریل حکم داد که کنگره «مقرر کرده است بودجه رادیو آزادی باید اختصاص داده شود» و رئیسجمهور دونالد ترامپ قانون بودجهای را امضا کرده که در آن تخصیص بودجه رادیو آزادی آمده است.
قاضی لمبرث در حکم خود دستور پرداخت حدود ۱۲ میلیون دلار به رادیو آزادی را برای ماه آوریل صادر کرد.
با این حال، یک دادگاه تجدیدنظر متشکل از سه قاضی، در روز هفتم مه با دو رای در برابر یک رای، حکم قاضی لمبرث را به طور موقت تعلیق کرد و شانس رادیو آزادی برای دریافت بودجهٔ ماه آوریل خود را کاهش داد و ادامه فعالیتهای محدودشدهٔ آن را عمیقاً به خطر انداخت.
اما، ساعاتی بعد، یک دادگاه تجدیدنظر کامل متشکل از ۱۱ قاضی به دادخواست اضطراری رادیو آزادی پاسخ داد و حکم هیئت سه نفره را متوقف کرد.
بیشتر در این باره: دادگاه تجدیدنظر اختصاص بودجهٔ رسانههای یواسایجیام را به طور موقت تعلیق کرددادگاه تجدیدنظر در حکم خود، که سایر دعاوی مربوط به یواسایجیام را نیز پوشش میدهد، تأکید کرده که توقف حکم دادگاه بدوی به این منظور است که «فرصت کافی برای رسیدگی به دادخواستهای اضطراری را بدهد و به هیچ وجه نباید به عنوان حکمی در مورد ماهیت آن دادخواستها تعبیر شود».
حکم دادگاه بالاتر تجدیدنظر، با هفت رای موافق در برابر چهار رای مخالفِ قضات منصوبشده توسط جمهوریخواهان، به این معنی است که یواسایجیام باید از دستور قاضی لمبرث در ۲۹ آوریل برای اختصاص بودجه به رادیو آزادی تبعیت کند.
حکم دادگاه کامل استیناف نهایی نیست و سازمان رسانههای ایالات متحده میتواند آن را برای تجدیدنظر مجدد به دیوان عالی ایالات متحده ارجاع دهد. دیوان عالی هم میتواند رای به بررسی این پرونده بدهد یا آن را رد کند.
رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی یک سازمان خبری خصوصی و مستقل بینالمللی است که برنامههای آن در پلتفرمهای مختلف برای نزدیک به ۵۰ میلیون نفر مخاطب هفتگی در ۲۳ کشور جهان از جمله روسیه، اوکراین، ایران، افغانستان، پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز پخش میشود.
از ۱۴ مارس، که دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده یک فرمان اجرایی امضا کرد و در آن خواستار کوچک شدن شدید یواسایجیام و رسانههای زیر نظر آن، از جمله صدای آمریکا، شد رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی درگیر یک نبرد حقوقی با سازمان رسانههای جهانی ایالات متحده شده است.
رادیو آزادی که از بودجهٔ ماه آوریل خود و بعد از آن محروم شده است، به پخش و انتشار اخبار و برنامهها ادامه داده است، اما اقداماتی را برای کاهش شدید هزینهها، از جمله با به مرخصی فرستادن صدها کارمند خود و لغو بسیاری از قراردادهای افراد فریلنسر، انجام داده است.