دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز سهشنبه از قصد خود برای توقف حملات هوایی نزدیک به دوماهۀ ایالات متحده علیه حوثیهای یمن خبر داد.
بهگفتهٔ او، این گروه مورد حمایت ایران اعلام کردهاند که «دیگر نمیخواهند بجنگند» و تعهد دادهاند حمله به کشتیها در مسیرهای راهبردی دریایی را متوقف کنند.
ترامپ روز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت در آغاز نشستش با نخستوزیر کانادا، مارک کارنی، در دفتر ریاستجمهوری گفت: «ما بمباران حوثیها را از همین حالا متوقف خواهیم کرد.»
او افزود: «حوثیها به مقامهای آمریکایی گفتهاند که دیگر نمیخواهند بجنگند، فقط نمیخواهند بجنگند. ما به این تصمیم احترام میگذاریم و بمبارانها را متوقف خواهیم کرد.»
این تصمیم بهمعنای پایان ناگهانی عملیات بمبارانی است که از ماه مارس آغاز شد؛ زمانی که ترامپ وعده داد در پاسخ به تهدید حوثیها به ازسرگیری حملات به کشتیهای اسرائیلی در واکنش به تشدید محاصره غزه توسط اسرائیل، از «نیروی مرگبار قاطع» استفاده کند.
حوثیها در آن زمان هشدار خود را به دریای سرخ، خلیج عدن، تنگه بابالمندب و دریای عرب گسترش داده بودند.
ترامپ روز سهشنبه گفت: «حوثیها تسلیم شدهاند، اما مهمتر از آن، ما به گفتهشان اعتماد میکنیم که دیگر قصد ندارند کشتیها را منفجر کنند. و این همان هدفی بود که ما دنبال میکردیم.»
او افزود: «فکر میکنم این خیلی مثبت است. آنها واقعاً کشتیهای زیادی را از بین میبردند.»
در پاسخ به اینکه حوثیها چگونه پیام توقف درگیری را به آمریکا رساندهاند، ترامپ جزئیات زیادی ارائه نکرد و تنها گفت که اطلاعات از «منبعی بسیار خوب» به دست آمده است.
ساعاتی بعد، بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، در شبکهٔ اجتماعی ایکس تأیید کرد که کارزار بمباران آمریکا پایان یافته و نوشت که گفتوگوهای صورتگرفته میان آمریکا، عمان و میانجیگران در یمن «منجر به توافق آتشبس میان دو طرف شده است.»
او افزود: «در آینده، هیچیک از دو طرف، از جمله کشتیهای آمریکایی، یکدیگر را در دریای سرخ و تنگه بابالمندب هدف قرار نخواهند داد، تا آزادی ناوبری و جریان روان کشتیرانی تجاری بینالمللی تضمین شود.» او این توافق را «نتیجهای خوشایند» خواند.
با این حال، در همین روز محمد علی الحوثی، رئیس «کمیته عالی انقلابی» حوثیهای یمن، اعلام کرد که توقف «تجاوز» آمریکا علیه یمن مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. این اظهارات در پیامی در شبکهٔ اجتماعی ایکس منتشر شد.
او افزود که این گروه همچنان به حمایت از غزه برای پایان دادن به جنگ ادامه خواهد داد، که نشان میدهد آتشبس با آمریکا شامل توقف حملات این گروه به اسرائیل نمیشود.
یک منبع آگاه روز سهشنبه به روزنامهٔ جروزالم پست گفت که اسرائیل پیشاپیش از اعلام رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، دربارهٔ «آتشبس» آمریکا با حوثیها مطلع نشده بود.
حملات گستردهٔ موشکی علیه مواضع حوثیها که ترامپ دستور آن را داده بود، مشابه حملاتی بود که در دورهٔ ریاستجمهوری جو بایدن نیز بارها در پاسخ به حملات پیاپی حوثیها به کشتیهای تجاری و نظامی در منطقه انجام شده بود.
حملات حوثیها موجب شده بود کشتیها نتوانند از کانال سوئز عبور کنند، مسیری حیاتی که معمولاً حدود ۱۲ درصد از رفتوآمد کشتیرانی جهان را در بر میگیرد.
دونالد ترامپ همچنین روز سهشنبه اعلام کرد که پیش از سفر هفتهٔ آیندهاش به خاورمیانه، «اعلامیهای بسیار بسیار بزرگ» خواهد داشت.
سفر منطقهای ترامپ به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی از ۲۴ تا ۲۷ اردیبهشت برنامهریزی شده است.
وی در ادامه سخنانش در دفتر ریاستجمهوری گفت: «ما قرار است یک اعلامیه بسیار بسیار بزرگ داشته باشیم، ... نمیگویم دربارهٔ چیست، ولی بسیار مثبت خواهد بود.»
تحولات مربوط به روابط ایالات متحده با گروه حوثیها درحالی اعلام شد که در ساعات پیش از آن خبر رسید که ارتش اسرائیل طی همین روز، یعنی سهشنبه، برای دومین بار در کمتر از ۲۴ ساعت مواضع حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن را هدف قرار داده است.
نیروی هوایی اسرائیل در حملهای گسترده، فرودگاه بینالمللی صنعا را بهطور کامل ویران کرد؛ حملهای که به گفته منابع محلی، سه کشته بر جای گذاشت و زیرساختهای غیرنظامی از جمله ایستگاههای برق را نیز هدف گرفت.
حوثیها تهدید به پاسخ دادهاند و اسرائیل هشدار داده است که ایران را مسئول کامل حملات این گروه میداند.