درگیریهای سنگین توپخانهای میان هند و پاکستان در امتداد مرز مورد مناقشهٔ این دو کشور روز چهارشنبه در حالی رخ داد که دهلی نو حملات موشکی مرگباری را علیه رقیب دیرینهٔ خود آغاز کرد. این شدیدترین خشونت میان دو همسایهٔ مسلح به سلاح هستهای در دو دههٔ گذشته بوده است.
به گزارش منابع رسمی، در این درگیریها دستکم ۳۸ نفر جان باختند. اسلامآباد اعلام کرد که ۲۶ غیرنظامی در اثر حملات و تیراندازیهای هند در مرز کشته شدهاند، در حالی که دهلی نو گزارش داد که حداقل ۱۲ نفر در اثر گلولهباران پاکستان جان خود را از دست دادهاند.
این درگیریها دو هفته پس از آن رخ داد که دهلی نو اسلامآباد را به حمایت از حملهای در بخش کشمیر تحت کنترل هند متهم کرد، ادعایی که پاکستان آن را رد کرد.
این دو همسایهٔ جنوب آسیا از زمان استقلال از استعمار بریتانیا در سال ۱۹۴۷ و تقسیم شبهقاره، چندین بار بر سر منطقهٔ مورد مناقشهٔ کشمیر جنگیدهاند.
ارتش هند روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت اعلام کرد که «عدالت برقرار شده است» و گزارش داد که ۹ اردوگاه «تروریستی» را منهدم کرده است. دهلی نو تأکید کرد که اقداماتش «هدفمند، سنجیده و غیرتصاعدی» بوده و «هیچ تاسیسات نظامی پاکستان هدف قرار نگرفت».
اما خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، در مصاحبه با شبکههای تلویزیونی این کشور گفت که هند نقاط غیرنظامی را هدف قرار داده است.
او متعهد شد که پاکستان «خیلی زود» پاسخ خواهد داد.
وزیر دفاع پاکستان، نارندرا مودی، نخستوزیر هند، را متهم کرد که این حملات را برای افزایش محبوبیت داخلی خود آغاز کرده است و افزود که اسلامآباد «زمان زیادی برای تسویه حساب نیاز نخواهد داشت».
احمد شریف چودری، سخنگوی ارتش پاکستان، اعلام کرد که پنج جنگندهٔ هندی در طول شبانهروز گذشته در آن سوی مرز سرنگون شدهاند.
یک منبع ارشد امنیتی هند، که نخواست نامش فاش شود، گفت که سه جنگندهٔ این کشور در خاک هند سقوط کردهاند.
تنش بین دو همسایه دارای سلاح هستهای ماه گذشته و به دنبال حمله به گردشگران در کشمیر هند که ۲۶ کشته بر جای گذاشت بالا گرفت و اکنون به درگیری نظامی کشیده است.
هند همسایه خود پاکستان را متهم به حمایت از حمله ماه پیش کرده و قول داده بود که پاسخ خواهد داد. پاکستان هرگونه ارتباط با آن حمله را رد کرده و در روزهای اخیر گفته بود بر اساس اطلاعاتی که در دست دارد، هند در حال برنامهریزی برای حمله به این کشور است.
شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، در بیانیهای اعلام کرد که کشورش کاملا حق دارد به «این اقدام جنگی» هند پاسخی قاطع بدهد.
در بیانیهٔ دفتر نخستوزیر پاکستان آمده است که نیروهای مسلح این کشور مجاز به انجام «اقدامات متقابل» شدهاند.
در همین حال، در استان پنجاب پاکستان، هممرز با هند، وضعیت اضطراری اعلام شده است.
پاکستان تمام پروازها و فعالیت در فرودگاههای لاهور و اسلامآباد را برای ۴۸ ساعت به حالت تعلیق درآورده و فرودگاه لاهور، مرکز ایالت پنجاب پاکستان، تخلیه شده است.
در یکی از نخستین واکنشها، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، حمله هند علیه پاکستان را «مایهٔ تأسف» خواند.
آقای ترامپ در کاخ سفید در جمع خبرنگاران گفت که از این حمله مطلع شده و امیدوار است که این درگیری «خیلی سریع پایان یابد».
دبیرکل سازمان ملل متحد نیز خواستار خویشتنداری حداکثری نظامی از سوی هند و پاکستان شده است.